Масло мінеральне BitzerВ 5.2
Холодильне масло напівсинтетичне
BITZER B 5.2 - це спеціальне напівсинтетичне масло для холодильних компресорів, у яких звичайні мінеральні масла не можуть успішно застосовуватися. Воно являє собою ретельно підібрану суміш синтетичного алкилбензольного масла (АВ) і мінеральних масел (МО) без присадок.
Області застосування
Відкриті, напівгерметичні і герметичні компресори промислових, суднових, комерційних і побутових холодильників, що використовують в якості холодоагентів галогенопохідні вуглеводнів (фреони).
Масло BITZER B 5.2 призначене для застосування в системах, що працюють на HCFC холодоагентах - гидрохлорфторуглеродах (ГХФВ), таких як R22, R502, переважно при низьких температурах випаровування, у системах, де неможливе застосування маслооотделителей.
Експлуатаційні властивості
Чудові низькотемпературні характеристики
В холодильному контурі "компресор/випарник" деяку кількість масла зазвичай циркулює разом з холодоагентом. У правильно спроектованих системах частка циркулює по контуру масла, як правило, не перевищує 1-2% від обсягу хладагента. Надмірне попадання масла в низькотемпературну частина системи може порушити роботу розширювального пристрою (ТРВ), знизити теплообмін у випарнику і в цілому значно знизити ефективність установки. Щоб уникнути цього у великих промислових холодильних установках на нагнітанні встановлюються масловіддільники. У невеликих герметичних компресорів масловіддільники не використовуються з міркувань економічності. Т. о., на концентрацію суміші масло-холодоагент в низькотемпературній частині системи (випарнику) має бути звернуто особливу увагу.
Відмінна змішуваність BITZER B 5.2 з холодоагентом R22
Змішуваність масла з холодоагентом є важливим параметром. Можливі 3 режими розчинності:
- Масло не змішується з холодоагентом Температура застигання є найважливішою величиною. Якщо температура в системі досить низька, діспергіроване в холодоагенті масло застигає і втрачає рухливість, не тече. Це може викликати порушення роботи ТРВ і знизити інтенсивність теплообміну.
- Масло повністю змішується з холодоагентом (розчиняється). У цьому випадку важлива температура хлопьеобрзования суміші масло-холодоагент. По мірі зниження температури суміші може бути відзначено її легке помутніння в результаті утворення дрібних кристалів парафіну. При подальшому зниженні температури ці кристали утворюють добре помітні пластівці.
- Масло частково змішується з холодоагентом. У цьому випадку при низькій температурі суміш поділяється на 2 фази: одна - розчин мастила в холодоагенті, інша - розчин холодоагенту в маслі. Як і в попередньому випадку, масло в холодоагенті є потенційним джерелом ускладнень в низькотемпературних системах. Щоб уникнути цього рекомендується застосовувати масла з низькою температурою хлопьеобразования, такі як BITZER B 5.2.
Хороша хімічна стабільність
Для BITZER B 5.2 характерна мінімальна хімічна активність по відношенню до хладагента, завдяки цьому знижується ризик утворення кислих і смолистих продуктів реакції, які можуть відкладатися в системі. Галоген-вуглеводні не є хімічно високоактивними, але присутність забруднень в системі (зокрема води) може викликати хімічні реакції. Тест Philipp є частиною специфікації DIN 51503 для холодильних масел і загальновизнаний як індикатор хімічної стабільності масла в присутності хладагента. Високоякісне мінеральне масло, зазвичай, не витримує 96 ч. випробувань при 250 0C без ознак розкладання. Масло BITZER B 5.2 витримує понад 120 год. у присутності холодоагентів R12 і R22.
Низький вміст води
Вода в холодильних системах утворює кристали льоду, які порушують роботу розширювального пристрою (ТРВ) і знижують ефективність випаровування. Крім того, вода може гідролізувати деякі холодоагенти, утворюючи при цьому кислоти, що викликають корозію металевих деталей системи. Утворюються хлориди деяких металів можуть призвести до полімеризації масел. Щоб уникнути цього виробники холодильного обладнання зазвичай видаляють з нього вологу перед початком експлуатації і встановлюють спеціальні фільтри.В якості додаткової міри безпеки у процесі виробництва масла BITZER B 5.2 вміст води ретельно контролюється і цим забезпечується надзвичайно низький рівень вмісту вологи в цьому маслі.
Виняткова термічна стабільність при високих температурах
Запобігає освіту:
- маслорастворимых продуктов окисления, являющихся потенциально опасными с точки зрения коррозии. Кроме того, высокомолекулярные продукты окисления могут привести к росту вязкости и потерь на трение.
- маслорастворимых асфальтовых и смолистых продуктов, которые могут вызвать образование шламов и отложение липких лаков.
BITZER B 5.2 | |
Кинематическая вязкость, мм2/с при 40°C 100°C (IP 71) | 38 4.9 |
Плотность при 15°C, кг/м3 (IP 365) | 876 |
Температура застывания, °C (DIN ISO 3016) | -45 |
Температура вспышки в открытом тигле, °C (IP 36) | 180 |
Температура хлопьеобразования в смеси с R12, °C | -60 |
Число нейтрализации (кислотное), мгКОН/г (DIN 51558-3) | < 0.04 |
Значения приведенных физико-химических показателей являются типичными для выпускаемой в настоящее время продукции. В дальнейшем они могут изменяться в соответствии с требованиями спецификаций Bitzer. |
Типичная растворимость | |||
Хладагент | Химическая формула | Температура кипения при 1 bar, °C | Смешиваемость с BITZER B 5.2 Refrigeration Oil |
R.11 | CCI3F | +24 | Полная |
R.12 | CCI2F2 | -30 | Полная |
R13 | CCIF3 | -81 | Нет |
R13B1 | CBrF3 | -58 | Полная (-70°C) |
R.14 | CF4 | -128 | Нет |
R.22 | CHCIF2 | -41 | Ограниченно (-38°C) |
R.23 | CHF3 | -82 | Нет |
R.113 | CI2FCCIF2 | +48 | Полная |
R.114 | CCIF2CCIF2 | +4 | Полная (-65°C) |
R.115 | CCIF2CF2 | -39 | Нет |
R.502 | R22/R.115 | -46 | Ограниченно (-19°C) |
R. 503 | R. 13/R. 23 | - | Немає |
Аміак | NH3 | -33 | Немає |
Пропан | C 3 h 8 | -42 | Повна |
Основні | |
---|---|
Виробник | Bitzer |
Вид масла | Мінеральне |
- Ціна: Ціну уточнюйте